Co wysiać w lutym – część 1 POZIOMKI

Zbliża się luty czyli miesiąc, w którym można zacząć siać pierwsze rośliny (oczywiście w pomieszczeniach). Warto już teraz zaplanować co posadzimy i zrobić sobie kalendarz wysiewów – dotyczy to tych, którzy sieją wiele roślin.

W lutym polecam siew poziomek i kobei.

Poziomki-ostatnie-poprawa   Uprawa poziomek

Jeżeli dysponujemy większym ogrodem i możemy wydzielić miejsce na zagonik poziomek – nie ma jak poziomki! Truskawki w końcu zawsze możemy kupić, a poziomki nie. Najsmaczniejsze są świeże, świetnie nadają się też do mrożenia.

Najpopularniejsze i najlepsze odmiany to ‚Rugia’ i ‚Baron Solemacher’.

  • Baron Solemacher– ma większe owoce, równomiernie czerwono zabarwione, jest bardziej podatna na choroby (głównie białą plamistość liści)
  • ‚Rugia’ - owoce nieco mniejsze, przy wierzchołku żółtozielone, odporniejsza na choroby

Najchętniej sadzę pierwszą odmianę.

Produkcja rozsady

krzaczek poziomek      Produkcja rozsady (od siewu do wysadzenia na miejsce stałe) trwa 80 dni. Jeżeli wysiejemy nasiona w lutym, już w połowie maja powinniśmy mieć gotową rozsadę. Gdy wysiejemy nasiona w maju rośliny będzie można sadzić w sierpniu. Ja wysiewam nasiona do płytkich, drewnianych lub plastikowych skrzynek po owocach, wyłożonych gazetami. Mniejsze ilości można wysiać np. do skrzynki balkonowej. Siejemy do ziemi kompostowej z dodatkiem piasku i torfu. Powierzchnię starannie wyrównujemy (powinna być wolna od grudek ziemi i włókien torfu), lekko dociskamy ręką. Równomiernie rozsiewamy nasiona, i przysypujemy cienką warstwą ziemi z piaskiem. Ponownie lekko dociskamy. Podlewamy bardzo ostrożnie najlepiej przez sitko, tak często jak to konieczne pamiętając by nie dopuścić do przesuszenia podłoża. Do wschodów skrzynkę trzymamy w miejscu w miarę przewiewnym, ocienionym. Po wzejściu nasion należy zapewnić roślinom jak najwięcej światła.

siewki-poziomek       Po pojawieniu się pierwszych 2-3 listków siewki pikuje się (najlepiej przy pomocy ołówka) do skrzynek z takim samym podłożem (ziemia kompostowa z dodatkiem piasku i torfu), w rozstawie 5x5cm. Przy niewielkich ilościach pikujemy pojedynczo do doniczek. W ciepłe dni można ( na początku ostrożnie) wystawiać skrzynkę z roślinkami np. na balkon, oczywiście tylko w dzień, przy ciepłej, ładnej pogodzie. Przepikowane rośliny korzystnie jest zasilać płynnym, odpowiednio rozcieńczonym nawozem co 8-10 dni. Gotową rozsadę sadzi się w rozstawie 30 -50x 20-25cm. Jeżeli posadzimy gęściej zbierzemy więcej poziomek z jednostki powierzchni, ale rośliny będą „gorzej przewietrzane”, przez to bardziej narażone na choroby grzybowe. Najlepsze stanowisko dla poziomek to słoneczne miejsce na glebach gliniasto-piaszczystych, żyznych, o odczynie lekko kwaśnym (pH 6,0 – 6,5).

Oczywiście można kupić rozsadę, ale własna jest tańsza, poprawnie przygotowana będzie zdrowa, czego nigdy nie możemy być pewni gdy kupujemy gotową. Szczególnie przestrzegam przed kupowaniem rozsady na placu, może pochodzić z poziomek rozłogowych (nie polecam), i można z nią przynieść dużo więcej niż same poziomki. Nawet jeżeli rośliny wyglądają na zdrowe nigdy nie mamy pewności, że nie będą źródłem chorób i szkodników. Również rozsada uzyskana z podziału poziomek nierozłogowych nie jest dobra.

 

Pielęgnacja

Rośliny systematycznie podlewamy,  warto ściółkować aby ściółkowanie poziomekzmniejszyć wysychanie gleby. Ja ściółkuję skoszoną trawą. Podlewanie jest bardzo ważne – poziomki mają płytki system korzeniowy, a przesuszone słabo plonują! Pozostałe zabiegi to plewienie i nawożenie.

Wczesną wiosną dobrze jest usunąć stare, zeszłoroczne liście, aby ograniczyć występowanie chorób – głównie białej plamistości. Występowanie chorób ogranicza też odchwaszczanie i zbieranie gnijących owoców.

Choroby

Poziomki są atakowane przez choroby liści, owoców, korzeni oraz szkodniki. Najpopularniejsza i najlepiej widoczna jest biała plamistość (na liściach jasne plamy z czerwoną obwódką). Nie polecam żadnych oprysków ponieważ rośliny owocują cały sezon, a między innymi po to uprawiamy własne owoce i warzywa by mieć pewność, że są wolne od pestycydów. Możemy jednak zapobiegać chorobom, lub je ograniczać przez:

  • produkcję własnej rozsady z siewu
  • usuwanie i niszczenie wiosną zeszłorocznych liści (nie wyrzucajmy, ale palmy!) – znajdują się w nich zimujące stadia grzybów
  • wczesne i systematyczne usuwanie chwastów – dzięki temu rośliny szybciej obsychają po deszczach i skraca się okres zwilżenia sprzyjającego infekcji
  • usuwanie i niszczenie gnijących owoców
  • zbieranie i niszczenie chrząszczy z rodziny ryjkowcowatych oraz gąsienic żerujących na roślinach
  • zbieranie i niszczenie pąków kwiatowych, które mają podcięte szypułki i zwisają, podobnie liści i pędów. W pąkach kwiatowych, pędach i ogonkach liściowych zostały złożone jaja (w pąkach kwiatowych przez kwieciaka malinowca, w łodygach kwiatowych i ogonkach liściowych przez tutkarza truskawkowca).

 

talerz z wowcami poziomki

Proszę się nie zrażać informacjami o zapobieganiu chorobom. Większość prac można wykonać przy okazji zbierania poziomek. Owszem, uprawa poziomek jest pracochłonna, ale najbardziej pracochłonny jest zbiór, a smak i aromat świeżych poziomek ze śmietaną naprawdę wart jest zachodu.

Poziomki przeciętnie uprawiamy na jednym miejscu przez trzy lata. Gdy plon wyraźnie się obniży, trzeba zlikwidować naszą plantację, przygotować nową rozsadę i posadzić w innym miejscu. Najwygodniej jest co roku najstarsze rośliny likwidować i co roku dosadzać nowe.

———————————————

Wykorzystano zdjęcia ze stron:

  • zdjęcia 1 i 5:   http://www.fragrantica.com/news/Wild-Strawberry-in-Russia-2283.html
  • siewki:    http://pegplant.com/2014/05/10/117/

 

 

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>